Demarketing v cestovním ruchu - Dostálová, Anna; Procházková, Markéta; Fričlová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá demarketingem v cestovním ruchu jako souborem opatření, která v turisticky exponovaných destinacích usměrňují návštěvnost a omezují negativní dopady přetížení. Cílem diplomové práce je zjistit, jak se tato opatření promítají do praxe českých cestovních kanceláří a jak je vnímají samotní cestovatelé z hlediska efektivnosti, férovosti a ochoty přizpůsobit své chování. Výzkum je založen na kombinaci kvalitativního a kvantitativního přístupu. Kvalitativní část tvoří polostrukturované rozhovory se zástupci cestovních kanceláří zaměřené na dopady regulací do plánování programu, práce s kapacitou a komunikace s klienty. Kvantitativní část představuje anketa, která mezi cestovateli mapuje zkušenosti s regulačními nástroji a míru jejich akceptace. Výsledky ukazují, že nejlépe jsou přijímána opatření pracující s časem a kapacitou, zatímco čistě cenové zásahy jsou hodnoceny opatrněji. Práce na základě zjištění formuluje doporučení pro cestovní kanceláře v ČR, ale i pro destinace a shrnuje limity výzkumu.
Vedoucí práce: Markéta Procházková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses