Zavádění AI nástrojů do HR : Praktické zkušenosti a doporučení pro úspěšnou implementaci - Rohová, Tereza; Králová, Tereza, 1978-; Půbalová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá implementací nástrojů umělé inteligence v HR procesech a analyzuje faktory, které ovlivňují jejich úspěšné přijetí v českých organizacích. Cílem práce je identifikovat strategie, které podporují efektivní využití AI, a překážky, jež brání plné realizaci jejího potenciálu. Výzkum kombinuje kvalitativní metodu hloubkových rozhovorů s HR lídry a kvantitativní dotazníkové šetření mezi HR specialisty. Výsledky ukazují, že nejčastější motivací zavádění AI je zvyšování efektivity prostřednictvím automatizace rutinních náborových úkonů. Bariéry adopce jsou převážně psychologické a procesní, nikoli technologické, přičemž klíčovou roli hraje důvěra koncových uživatelů, kvalita školení a otevřená komunikace o rizicích a přínosech. Práce dále zdůrazňuje nezbytnost lidského dohledu nad rozhodováním a potřebu rozšířit tradiční KPI o etické a kvalitativní metriky. Práce přináší doporučení pro odpovědnou a udržitelnou integraci AI do HR, která posiluje odbornou roli HR profesionálů a zvyšuje kvalitu náborových rozhodnutí.
Vedoucí práce: Tereza Králová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses