Strategické směřování společnosti Vodafone Czech republic a.s. v oblasti ICT služeb - Hošek, Michal (2025)
Diplomová práce se zabývá strategickým směřováním společnosti Vodafone Czech Republic a.s. v oblasti ICT služeb pro firemní zákazníky. Jejím cílem je navrhnout strategická doporučení, která podpoří transformaci společnosti z tradičního telekomunikačního operátora na technologického partnera pro digitální transformaci českých firem. Práce vychází z analýzy vnějšího a vnitřního prostředí, aplikace vybraných nástrojů strategického řízení (PESTLE, Porterův model pěti sil, analýza vnitřních zdrojů, benchmarking, SWOT a TOWS analýza) a z kvalitativního výzkumu založeného na polostrukturovaných rozhovorech s klíčovými manažery společnosti. Výsledky práce ukazují, že Vodafone disponuje silným technologickým i lidským potenciálem pro rozvoj ICT služeb, jeho další růst je však limitován především interními faktory. Mezi hlavní bariéry patří neúplná transformace z TelCo na TechCo, slabší viditelnost ICT portfolia a omezené integrační a delivery kapacity. Na základě zjištěných poznatků jsou formulována strategická doporučení zaměřená na posílení ICT kompetencí, zjednodušení a standardizaci portfolia, rozvoj managed služeb a efektivnější využití strategických partnerství. Práce přináší prakticky využitelné závěry pro strategické řízení ICT služeb v prostředí českého telekomunikačního trhu.