Analýza klíčových faktorů úspěchu DeFi aplikací na platformě Solana - Dmitriev, Arsenii; Pešata, Karel; Mojžíš, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na to, jak insideři ekosystému Solana chápou úspěch decentralizovaných finančních (DeFi) projektů a jaké faktory považují za klíčové pro jeho dosažení. Cílem práce je identifikovat a strukturovat hlavní produktové, týmové, komunitní, uživatelské, ekonomické a ekosystémové dimenze, které podle respondentů společně utvářejí úspěch DeFi projektů na platformě Solana. Výzkum vychází z literární rešerše o DeFi a specifikách Solana ekosystému a z kvalitativního šetření založeného na osmi polostrukturovaných rozhovorech se členy týmů DeFi projektů a mikro influencery aktivními v Solana DeFi. Data byla analyzována pomocí tematické analýzy, která vedla k vymezení jedenácti hlavních témat pokrývajících mimo jiné produktovou hodnotu a inovaci, roli týmu a networku, komunitu a komunikaci, UX/UI a onboarding, tokenomiku a rozdělení hodnoty, bezpečnost, integrace a partnerství či vliv tržních cyklů a narativů. Výsledky ukazují, že úspěch není spojován s jedním izolovaným faktorem, ale s portfoliem vzájemně se podmiňujících dimenzí, z nichž část je v přímé kontrole tvůrců projektů a část je dána širším ekosystémem a tržním kontextem. Práce přináší teoretický přínos v podobě systematizovaného rámce faktorů úspěchu DeFi projektů specificky v prostředí Solany a praktický přínos pro tvůrce, investory a další aktéry, kterým nabízí orientační mapu při navrhování, vyhodnocování a strategickém řízení DeFi projektů na této platformě.
Vedoucí práce: Karel Pešata
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses