Externí audit zaměřený na testování účetních zápisů (JETs). Odpovědnost firmy a odpovědnost auditora. Perspektivy budoucího vývoje. - Haidukevich, Yauheni (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou externího auditu se specifickým zaměřením na testování účetních zápisů (Journal Entry Testing, JETs), které představuje klíčový nástroj pro identifikaci rizik podvodu a nesprávného vykázání podle mezinárodních auditorských standardů. Teoretická část práce vymezuje roli externího auditu, analyzuje odpovědnost auditora i účetní jednotky, popisuje legislativní rámec včetně standardů ISA 240 a ISA 315 a detailně se věnuje principům a metodám testování účetních zápisů. Praktická část práce aplikuje devět vybraných JETs na datový soubor fiktivního podniku působícího v oblasti facility managementu. Na základě provedené analýzy jsou posouzeny vzorce účetních zápisů, vyhodnocena jejich konzistence a identifikovány případné rizikové indikátory. Vzhledem k tomu, že dataset neobsahoval reálné podvodné jednání, je součástí práce také modelová simulace tří typů podvodů – zápisu mimo pracovní dobu, numerické manipulace a duplicitní fakturace – která umožňuje demonstrovat schopnost JETs tyto anomálie identifikovat. Výsledky ukazují, že testy účetních zápisů představují účinný a v praxi snadno aplikovatelný nástroj moderního data-driven auditu, který zvyšuje kvalitu detekce podvodů a podporuje efektivní řízení rizik. Součástí závěru jsou návrhy na rozvoj automatizace a analytických metod v budoucnosti, zejména v souvislosti s digitalizací auditu a rostoucí rolí datové analytiky.