Umelá inteligencia a budúce požiadavky na nábor a zručnosti zamestnancov - Veselá, Michaela (2025)
S rýchlym rozvojom umelej inteligencie (AI) vo svete je zrejmé, že niektoré sektory sa budú musieť prispôsobiť novým technológiám, čo môže viesť k zmene alebo ohrozeniu niektorých pracovných miest. Firmy budú musieť prispôsobiť svoje náborové požiadavky a meniť kritériá na znalosti a zručnosti uchádzačov, aby dokázali napredovať a efektívne využívať nové technológie. Táto práca skúma, ako väčšie zapojenie AI ovplyvní požiadavky na zamestnancov v spoločnosti Tipli s.r.o. a do akej miery je spoločnosť pripravená prispôsobiť svoje náborové stratégie technologickým zmenám. Výskum spája sekundárnu analýzu dát zo správy Future of Jobs Report 2025 (World Economic Forum) s pološtruktúrovanými rozhovormi s manažérmi v hlavných oddeleniach spoločnosti Tipli s.r.o. Cieľom je identifikovať oblasti, kde môže byť AI prínosom pre efektívnejší nábor a rozvoj ľudských zdrojov, ako aj tie, kde prináša riziká či obmedzenia. Zistenia slúžia ako základ pre odporúčania, ako môže AI ovplyvniť výber zamestnancov, plánovanie pracovných miest a dlhodobé smerovanie personálnej stratégie organizácie.