ESG a finanční výkonnost v technologickém sektoru : Empirická analýza veřejně obchodovaných firem - Menšík, Jakub (2025)
Diplomová práce analyzuje vztah mezi ESG (Environmental, Social, Governance) faktory a finanční výkonností veřejně obchodovaných technologických firem. Cílem práce je empiricky ověřit vliv ESG na ziskovost, tržní výkonnost, riziko a kapitálové náklady. Teoretická část shrnuje hlavní přístupy ke vztahu ESG a finančních ukazatelů a zasazuje problematiku do aktuálního geopolitického a regulatorního kontextu. Empirická část vychází z průřezových dat technologických firem a využívá regresní analýzu k testování stanovených hypotéz. Výsledky ukazují, že vliv ESG na finanční výkonnost není jednoznačný napříč všemi sledovanými oblastmi. Zatímco v některých případech se projevuje kladný vztah zejména ve vazbě na rizikový profil a kapitálové náklady, u ziskovosti a tržní výkonnosti jsou výsledky smíšené. Práce tak potvrzuje, že ESG působí spíše jako nástroj řízení rizik než jako jednoznačný faktor růstu finanční výkonnosti.