Odolnost území zasaženého tornádem v regionu jižní Morava - Matěnová, Ester (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá ekonomickými a společenskými dopady tornáda, které zasáhlo Jihomoravský kraj dne 24. června 2021, a hodnotí reakce jednotlivých aktérů na tuto událost prostřednictvím konceptu regionální odolnosti. Cílem práce je analyzovat intervence veřejného, občanského a soukromého sektoru a posoudit jejich přínos v jednotlivých fázích odolnosti. Metodologicky je práce založena na případové studii, která kombinuje analýzu sekundárních dat, dokumentů a úředních zpráv. Praktická část se zaměřuje na pět klíčových intervencí, které měly zásadní vliv na obnovu území: program Živel, sbírky Nadace Via, občanské sbírky na Donio, likvidace pojistných událostí pojišťovnami a firemní pomoc. Zjištění praktické části ukazují, že během dvou let došlo k oživení zasaženého území díky zkoumaným intervencím. Zároveň se objevily i prvky obnovy, zejména prostřednictvím modernizovaných nemovitostí, a prvky proměny v oblasti komunitního života.