Popularita moderních manažerských přístupů, teorií a nástrojů - Kaplan, Ondřej (2025)
Cílem této diplomové práce je zjistit, jak populární jsou vybrané moderní manažerské přístupy, teorie a nástroje, a predikovat vývoj jejich popularity v budoucnosti. Těmito vybranými přístupy, teoriemi a nástroji jsou agilní řízení projektů, Design thinking, strategie zainteresovaných stran, Balanced Scorecard, ESG a flexibilní pracovní úvazky. Práce vychází z normalizovaných a agregovaných dat z Google Trends, která reprezentují popularitu daných témat. Tato data jsou zpracována pomocí dvou metod, metody dekompozice časové řady a metody trojitého exponenciálního vyrovnávání. Mezi zkoumanými přístupy, nástroji a teoriemi výrazně roste popularita Design Thinkingu, ESG a flexibilních pracovních úvazků, které lze považovat za moderní trendy. Popularita agilního řízení projektů a strategie zainteresovaných stran roste pomaleji, zatímco Balanced Scorecard ztrácí na významu.