Marketingová komunikace společnosti Sephora - Gayazova, Karina (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na marketingovou komunikaci společnosti Sephora na českém trhu. Jejím hlavním cílem je odhalit slabé stránky v této komunikaci na základě provedené analýzy a dotazníkového šetření mezi zákazníky. Vedlejším cílem je navrhnout úpravy pro zvýšení efektivity marketingové komunikace organizace do budoucna. Teoretická část shrnuje klíčové poznatky o marketingové komunikaci, jejích cílech, funkcích, komunikační strategii a IMK. V ní jsou představeny také základní informace o komunikačním mixu a možnosti hodnocení efektivity jednotlivých marketingových nástrojů. V praktické části je provedena detailní analýza marketingové komunikace společnosti Sephora, a to hlavně na základě veřejně dostupných informací. Výsledky jsou dále podpořeny sekundárními daty MML-TGI. Poté je organizováno dotazníkové šetření s účastí 551 respondentů, jehož cílem je zjistit, jak zákazníci vnímají jednotlivé prvky komunikace značky. Z provedené analýzy vyšlo najevo, že marketingová komunikace celkem odpovídá zákaznickým očekáváním, i když má určité slabé stránky. Pro jejich eliminování jsou v práci navržena doporučení ke zlepšení.