Marketingová komunikace společnosti Sephora - Gayazova, Karina; Koudelka, Jan; Vaculová, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na marketingovou komunikaci společnosti Sephora na českém trhu. Jejím hlavním cílem je odhalit slabé stránky v této komunikaci na základě provedené analýzy a dotazníkového šetření mezi zákazníky. Vedlejším cílem je navrhnout úpravy pro zvýšení efektivity marketingové komunikace organizace do budoucna. Teoretická část shrnuje klíčové poznatky o marketingové komunikaci, jejích cílech, funkcích, komunikační strategii a IMK. V ní jsou představeny také základní informace o komunikačním mixu a možnosti hodnocení efektivity jednotlivých marketingových nástrojů. V praktické části je provedena detailní analýza marketingové komunikace společnosti Sephora, a to hlavně na základě veřejně dostupných informací. Výsledky jsou dále podpořeny sekundárními daty MML-TGI. Poté je organizováno dotazníkové šetření s účastí 551 respondentů, jehož cílem je zjistit, jak zákazníci vnímají jednotlivé prvky komunikace značky. Z provedené analýzy vyšlo najevo, že marketingová komunikace celkem odpovídá zákaznickým očekáváním, i když má určité slabé stránky. Pro jejich eliminování jsou v práci navržena doporučení ke zlepšení.
Vedoucí práce: Jan Koudelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses