Work-life balance u zaměstnanců s částečnou nebo plnou možností home office - Tomčalová, Soňa; Němec, Otakar; Straka, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá work-life balance zaměstnanců s částečnou nebo plnou možností home office a identifikuje strategie, které využívají k udržení rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Teoretická část vymezuje pojem work-life balance, popisuje vývoj a souvislosti práce na dálku a analyzuje faktory, jež rovnováhu ovlivňují. Praktická část je založena na kvantitativním dotazníkovém šetření mezi zaměstnanci využívajícími home office. Výsledky ukazují, že většina respondentů vnímá tuto formu práce pozitivně, zejména díky úspoře času, větší flexibilitě a možnosti organizace času podle osobních potřeb. Současně také identifikují rizika v podobě stírání hranic mezi prací a soukromím či sociální izolace. Respondenti nejčastěji využívají strategie plánování času, určování hranic a krátkých přestávek během dne. Výzkum nabízí doporučení pro zaměstnance pracující na dálku i pro zaměstnavatele, kteří mohou podporou jasně nastavených pravidel a organizační kultury přispět k udržení work-life balance.
Vedoucí práce: Otakar Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses