Efektivita nástrojů umělé inteligence při výběru zaměstnanců - Li-Shan-Shin, Karina; Palíšková, Marcela, 1961-; Němec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním hodnocení uchazečů o pozici Junior Auditor provedeného personalisty a nástrojem umělé inteligence. Cílem této bakalářské práce je navrhnout doporučení pro efektivní implementaci nástrojů umělé inteligence při výběru zaměstnanců, a to s ohledem na jejich praktickou využitelnost a dopad na kvalitu rozhodování. Teoretická část se zaměřuje na proces získávání zaměstnanců, výběrové metody a roli moderních technologií v HR. Praktická část vychází z hodnocení deseti anonymizovaných životopisů pěti personalisty a ATS nástrojem. Data byla zpracována pomocí průměrných hodnot, směrodatné odchylky a porovnání pořadí kandidátů, doplněných analýzou slovních komentářů. Výsledky ukazují, že shoda mezi oběma přístupy je omezená, přičemž AI upřednostňuje formální a strukturované životopisy, zatímco personalisté zohledňují širší kontext praxe a celkový dojem. Práce formuluje doporučení pro vhodné a bezpečné zapojení AI do procesu předvýběru.
Vedoucí práce: Marcela Palíšková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses