Strategická analýza společnosti Ryanair : Konkurenční pozice a budoucnost v evropském trhu low-cost leteckých dopravců - Vakhlov, Matvei (2025)
Předložená práce nabízí komplexní strategickou analýzu společnosti Ryanair Holdings plc s cílem identifikovat klíčové faktory, které jí zajišťují dominantní postavení na evropském trhu nízkonákladových leteckých dopravců, a současně vyhodnotit výzvy ohrožující její dlouhodobou udržitelnost. Práce kombinuje kvalitativní analýzu makroprostředí prostřednictvím modelu PESTLE, analýzu konkurenčního prostředí podle Porterova modelu pěti sil a analýzu tržní struktury. Vnitřní zdroje a schopnosti společnosti jsou hodnoceny pomocí VRIO analýzy a vybraných finančních ukazatelů za zvolené časové období. Zjištění z jednotlivých analýz jsou následně syntetizována do SWOT matice, která tvoří základ pro formulaci strategických doporučení. Součástí práce je také porovnávací analýza s vybraným konkurentem v segmentu nízkonákladových dopravců. Na základě provedené strategické analýzy jsou určeny klíčové faktory konkurenceschopnosti společnosti a hlavní výzvy, jež ohrožují její dlouhodobou udržitelnost. V závěru práce jsou formulována tři klíčová strategická doporučení zaměřená na řešení identifikovaných výzev a posílení konkurenční pozice společnosti Ryanair na evropském trhu.