Udržitelnost rozvoje sbírek muzeí výtvarného umění - Húževková, Linda (2026)
Tato práce se zabývá problematikou rozvoje sbírek muzeí výtvarného umění v podmínkách rozšiřování sbírek, omezených prostor a veřejného financování. Klade si za cíl zjistit současný kapacitní stav vybraných muzeí výtvarného umění a jejich připravenost do budoucna – jak z hlediska kapacity, tak financí. Teoretická část práce se věnuje práci se sbírkou a jaká omezení musí instituce v těchto činnostech navigovat. Zabývá se problematikou ubývajícího místa pro ukládání sbírkových předmětů a prezentuje možná řešení tohoto problému, spolu s jejich vlivem na provoz muzea a práci se sbírkou. Výzkum se pak věnuje konkrétním případům muzeí výtvarného umění: jestli na tento problém narážejí a jak ho řeší, nebo plánují vyřešit v budoucnu. Výzkum je proveden prostřednictvím rozhovorů s klíčovými aktéry v rámci daných muzeí.