Přátelé na faktuře - Hawlová, Kateřina; Černý, Jan; Urbánek, Matyáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Veřejné zakázky představují významný nástroj hospodaření státu a samospráv. Vzhledem k objemu prostředků, které stát rozděluje, je klíčové zajistit jejich maximální transparentnost a efektivitu. V praxi se však často objevují komplexní schémata, ve kterých figuruje složitá síť osob a firem. To platí nejen pro veřejný sektor, ale i pro větší korporace s rozsáhlou sítí subdodavatelů. Jedním z důsledků těchto netransparentních a komplexních vztahů může být narušení férové konkurence, nadhodnocené ceny zakázek nebo riziko střetu zájmů. V některých případech mohou být subdodavatelské struktury účelově složité, aby zakryly skutečné příjemce fakturovaných částek nebo ovlivňování rozhodovacího procesu. Motivací této práce je přispět k řešení tohoto problému vytvořením přístupu, který umožní systematicky identifikovat a analyzovat podezřelé vztahy mezi subjekty. Navržený nástroj může sloužit jak veřejné správě např. pro auditní nebo kontrolní účely, tak i soukromému sektoru, kde může podpořit interní procesy due diligence, řízení rizik nebo compliance.
Vedoucí práce: Jan Černý
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet