Problematika pracovní a sociální adaptace cizinců narozených v 90. letech ze zemí SNS na trhu práce v Praze - Stanchuliak, Ekaterina; Čada, Karel; Lukeš Rybanská, Ivana, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku pracovní a sociální adaptace cizinců narozených v 90. letech ze zemí Společenství nezávislých států, kteří dlouhodobě žijí a pracují v Praze. Teoretická část práce se věnuje vymezení základních pojmů integrace migrantů a hlavním teoretickým přístupům k pracovní a sociální adaptaci, včetně institucionálního a legislativního rámce České republiky a Evropské unie. Praktická část je založena na kvantitativním výzkumu realizovaném prostřednictvím anonymního dotazníkového šetření. Zaměřuje se na identifikaci hlavních adaptačních bariér, používaných strategií a na zhodnocení vlivu současné politické situace na pracovní zkušenosti, subjektivní pocit jistoty a rozhodování respondentů o budoucnosti v České republice. Na základě získaných dat jsou formulovány závěry a doporučení relevantní pro instituce, zaměstnavatele i samotné migranty.
Vedoucí práce: Karel Čada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses