Tarify v rámci PID - Krejčová, Adéla (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou tarifní integrace železniční dopravy v systému Pražské integrované dopravy (PID) se zaměřením na její funkčnost, přehlednost a cenovou konzistenci z pohledu cestujících. Cílem práce je analyzovat fungování tarifní integrace železniční dopravy v rámci PID a na základě identifikovaných nedostatků navrhnout opatření ke zlepšení tohoto systému. Teoretická část práce vymezuje základní principy integrovaných dopravních systémů, tarifních struktur a specifika železniční dopravy v rámci PID. Praktická část je založena na kombinaci kvalitativní a kvantitativní analýzy. Součástí výzkumu je cenová komparace vybraných železničních tras, porovnávající tarif PID s jízdným jednotlivých dopravců, a dotazníkové šetření mezi uživateli PID zaměřené na vnímání přehlednosti a srozumitelnosti tarifního systému. Výsledky práce ukazují, že tarifní integrace železniční dopravy v PID není z pohledu cestujících vždy jednoznačná a v některých případech může působit nepřehledně, zejména v situacích, kdy na stejných trasách existuje souběh více tarifních možností. Na základě zjištění jsou navržena opatření směřující ke sjednocení tarifních principů a ke zvýšení transparentnosti systému. Přínosem práce je identifikace konkrétních problematických oblastí tarifní integrace PID a formulace návrhů využitelných v další odborné diskusi i rozhodovací praxi organizátorů dopravy.