Analýza vybraných faktorov ovplyvňujúcich spokojnosť zamestnancov v spoločnosti XYZ. - Rovňaníková, Stanislava (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá analýzou faktorov, ktoré ovplyvňujú spokojnosť zamestnancov v spoločnosti XYZ. Cieľom práce je identifikovať a preskúmať kľúčové aspekty pracovnej spokojnosti, pričom dôraz je kladený najmä na kvalitu vedenia, spravodlivosť v odmeňovaní a pracovných vzťahoch, ako aj na možnosti osobného rastu a motivácie zamestnancov, ktoré sa zároveň premietajú do ich vnímanej spokojnosti. V teoretickej časti je najskôr definovaný pojem pracovnej spokojnosti a následne sú predstavené súvisiace oblasti, ako štýly vedenia, Herzbergova dvojfaktorová teória motivácie, teória spravodlivosti J. Stacyho Adamsa. Tieto prístupy primárne vysvetľujú procesy motivácie, avšak mnohé z identifikovaných faktorov majú priamy dosah aj na pracovnú spokojnosť zamestnancov. Práca tak poskytuje komplexný rámec pre pochopenie faktorov formujúcich spokojnosť zamestnancov. Praktická časť je založená na pološtruktúrovaných rozhovoroch so zamestnancami spoločnosti XYZ, ktorých cieľom je získať hlbšie poznatky o ich vnímaní vedenia, motivácie a celkovej spokojnosti na pracovisku. Získané výsledky slúžia ako podklad pre odporúčania zamerané na zvýšenie spokojnosti zamestnancov v spoločnosti XYZ.