Generace X, Y a Z v pracovním prostředí : Preference, hodnoty a motivace napříč generacemi - Hořejší, Barbora (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu motivačních faktorů a pracovních preferencí generací X, Y a Z v kontextu současného pracovního prostředí. Cílem práce je komplexně zmapovat a analyzovat rozdíly mezi těmito generacemi a formulovat praktická doporučení pro praxi. Teoretická část přibližuje vybrané motivační teorie a klíčové determinanty pracovní motivace, dále představuje vymezení jednotlivých generací, jejich hodnotové orientace a přístupy k práci. Výzkumná část je postavena na kvantitativním dotazníkovém šetření realizovaném mezi zástupci všech tří generací. Získaná data jsou vyhodnocena prostřednictvím statistických metod s cílem identifikovat podobnosti a rozdíly v oblastech, jako jsou smysluplnost práce, pracovní autonomie, kreativita, pracovní stabilita, kariérní růst, flexibilita nebo vzdělávání. Závěr práce nabízí praktická doporučení pro zaměstnavatele a personalisty, jak efektivněji přistupovat k motivaci a řízení multigeneračních týmů.