Odolnost a organizace práce zahraničních tanečníků v době gig economy : flexibilita, nejistota a strategie přežití - Vozchikova, Milana; Čada, Karel; Lukeš Rybanská, Ivana, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na pracovní podmínky zahraničních tanečnic působících v Praze v rámci gig-ekonomiky a na faktory ovlivňující jejich profesní stabilitu, flexibilitu a strategie reagování na pracovní nejistotu. Teoretická část představuje klíčové koncepty týkající se prekarity, flexibility práce, kreativních profesí a migrační zranitelnosti, které tvoří základ pro porozumění specifikům pracovního prostředí tanečnic na volné noze. Praktická část analyzuje životní a pracovní zkušenosti zahraničních tanečnic prostřednictvím kvalitativního výzkumu založeného na polostrukturovaných rozhovorech. Zaměřuje se na způsoby organizace práce, finanční a emoční zátěž, dopady migračního statusu a individuální strategie udržitelnosti v dlouhodobém horizontu. Cílem výzkumu je identifikovat hlavní bariéry, které ovlivňují profesní jistotu a pracovní stabilitu tanečnic, porozumět mechanismům, jimiž na tyto výzvy reagují, a formulovat doporučení, která mohou přispět ke zlepšení jejich pracovních podmínek v kontextu pražské gig-ekonomiky. Výsledky práce poskytují hlubší vhled do dynamiky kreativní a migrační práce a poukazují na specifické formy prekarity, jimž tato skupina čelí.
Vedoucí práce: Karel Čada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses