Generování audiovizuálního obsahu pomocí AI pro platformu Vyslovuj.cz - Renc, Jan; Vencovský, Filip; Umlauf, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Práce se zabývá návrhem, pilotní implementací a validací technického řešení pro automatizovanou tvorbu logopedických výukových videí s využitím nástrojů umělé inteligence pro vzdělávací platformu Vyslovuj.cz. Hlavním cílem je ověřit, zda lze audiovizuální obsah pro logopedická cvičení v českém jazyce generovat strojově tak, aby splňoval požadavky na jazykovou a vizuální kvalitu, a současně byl produkčně škálovatelný a ekonomicky efektivní, neboť současná manuální produkce založená na práci herců a postprodukci je časově i finančně náročná. Práce porovnává dvě technologické cesty – využití komerčních AI platforem dostupných přes API a vývoj vlastního řešení založeného na open-source modelech – a hodnotí je z hlediska technické proveditelnosti, nároků na provoz, kvality generovaných výstupů i vhodnosti pro integraci do workflow platformy. Pilotní testování na sadě českých slov se zaměřilo na srozumitelnost a přirozenost syntetizované řeči, přesnost vizuální artikulace a stabilitu procesu. Výsledky ukazují, že komerční nástroje představují nejvhodnější variantu pro rychlé ověření konceptu a tvorbu MVP, zatímco open-source přístup nabízí potenciál vyšší míry kontroly a dlouhodobé flexibility, avšak za cenu výrazně vyšších nároků na výpočetní výkon i technickou kompetenci. Práce tak poskytuje analytický a metodický rámec pro rozhodování mezi externím a interním technologickým přístupem v oblasti AI-generovaného vzdělávacího obsahu.
Vedoucí práce: Filip Vencovský
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet