Aplikace principů cirkulární ekonomiky na proces vyřazování a recyklace technických zařízení - Padrnos, Martin (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na hodnocení procesu demontáže a recyklace vyřazených technických zařízení v kontextu principů cirkulární ekonomiky. Jejím cílem je komplexně posoudit materiálové toky, ekonomickou efektivitu a environmentální přínosy reálně realizovaného projektu a ověřit, jaké úrovně cirkularity lze v praxi dosáhnout u komplexních technických celků. Metodicky práce vychází z případové studie založené na detailní materiálové bilanci, ekonomickém vyhodnocení projektu a environmentální analýze provedené pomocí přístupu avoided burden. Environmentální přínosy jsou kvantifikovány prostřednictvím úspor emisí skleníkových plynů dosažených substitucí primární výroby materiálů výrobou sekundární, přičemž emisní faktory jsou převzaty z databáze Ecoinvent. Výsledky ukazují, že analyzovaná případová studie dosahuje vysoké míry materiálového využití, avšak podíl železných kovů na celkové hmotnosti zařízení nenaplňuje předpoklad stanovený první hypotézou, což odráží konstrukční komplexitu zařízení a vznik heterogenních materiálových toků. Environmentální analýza naopak potvrzuje druhou hypotézu, neboť průměrná úspora emisí skleníkových plynů přesahuje stanovenou referenční hodnotu. Práce přispívá k realistickému pochopení možností a limitů uplatnění cirkulární ekonomiky v průmyslové praxi a poskytuje podklady využitelné pro průmyslové podniky, recyklační subjekty i odbornou diskusi o řízení materiálových toků.