Detekce oversharingu v prostředí M365 a AI asistent pro nápravu - Vojík, Daniel (2025)
Tato práce se zabývá problematikou nadměrného sdílení citlivých dokumentů (oversharing) v prostředí Microsoft 365, které představuje významné riziko pro informační bezpečnost korporátních organizací. Cílem práce je navrhnout efektivní systém pro detekci oversharingu a zároveň minimalizovat výskyt falešně pozitivních nálezů. Navržené řešení využívá kombinaci technické identity s minimálními oprávněními a umělé inteligence ve formě Microsoft Syntex, přičemž detekce je prováděna nad reálnými přístupovými oprávněními a obsahem dokumentů. Součástí návrhu je i využití Power Platform pro uživatelskou interakci a generování shrnutí nalezených incidentů pomocí Copilota. Práce zahrnuje návrh architektury, plán implementace a návrh pilotního ověření funkčnosti řešení.