Datově řízená prevence střetů se zvěří v České republice - Hochmal, Vít; Potančok, Martin; Zimmermann, Pavel, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Střety vozidel se zvěří (Wildlife-Vehicle Collisions, WVC) představují v České republice rostoucí problém s významnými dopady na bezpečnost silničního provozu, ekonomiku i biodiverzitu. Práce zasazuje WVC do světového a evropského kontextu a ukazuje, že se nejedná o nahodilý jev, ale o riziko s jasnou prostorovou a časovou strukturou.¨ Cílem práce je vytvořit daty podložený business case pro strategické investice do prevence střetů se zvěří v České republice. Na základě statistik Policie ČR jsou v období 2018–2024 analyzovány časoprostorové vzorce nehodovosti a kvantifikována míra koncentrace rizika. Metodika využívá ETL proces pro extrakci dat, kernelovou hustotní odhadovou metodu KDE+ pro identifikaci shluků nehod, mřížku 5×5 km a ukazatele typu Lorenzovy křivky, Giniho koeficientu a indexu HHI pro měření koncentrace. Analýza potvrzuje silnou prostorovou koncentraci střetů se zvěří: relativně malá část silniční sítě generuje disproporčně vysoký podíl nehod a vytváří stabilní síť hotspotů, které se opakovaně vyskytují napříč lety. Z časového hlediska se ukazuje shoda se známými biologickými a dopravními vzorci – sezónní vrcholy na jaře a na podzim a denní maxima zejména v období soumraku a svítání. Na základě těchto výsledků práce navrhuje postup výběru vhodných úseků pro instalaci migračních opatření (např. pachové ohradníky) a hodnotí jejich efektivitu pomocí modelové analýzy nákladů a přínosů. Samostatná kapitola je věnována možnostem financování prostřednictvím Fondu zábrany škod (FZŠ) a popisu metodického postupu pro přípravu úspěšné žádosti. Závěrem je formulován business case, který ukazuje, že cílená prevence na omezeném počtu nejrizikovějších úseků může být ekonomicky efektivní a současně přináší významný bezpečnostní a ekologický přínos.
Vedoucí práce: Martin Potančok
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet