Analytický nástroj pro politické sázkové trhy - Orlický, Jan; Potančok, Martin; Karel, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Práce se zabývá vývojem analytického nástroje pro identifikaci neefektivit na politických sázkových trzích prostřednictvím integrace a analýzy více datových zdrojů. Navržené řešení kombinuje agregované volební průzkumy zpracované metodou poll of polls s exponenciálním časovým vážením, sázkové kurzy získávané automatizovaným scrapingem, data vyhledávacího zájmu z Google Trends a data mediálního pokrytí. Pro kvantifikaci nejistoty predikcí je implementována metoda Monte Carlo. Vizualizační rozhraní realizované v knihovně Streamlit umožňuje interaktivní analýzu a identifikaci sázkových příležitostí. Validace proběhla na datech z voleb do Poslanecké sněmovny ČR v říjnu 2025. Model dosáhl střední absolutní chyby 1,76 procentního bodu a překonal přesností tři z pěti porovnávaných průzkumných agentur. Většina identifikovaných sázkových příležitostí byla úspěšná, což potvrzuje přidanou hodnotu integrace více datových zdrojů.
Vedoucí práce: Martin Potančok
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet