Využití Agentic RAG pro automatizovanou finanční analýzu a rozhodování - Korbelová, Kristýna (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na návrh a komparativní analýzu architektury Agentic Retrieval Augmented Generation (RAG) pro spolehlivou automatizovanou analýzu komplexních finančních reportů. Identifikuje klíčový limit standardního RAG, kterým je vysoká míra halucinací u numerických a syntetických úloh, představující závažné operační riziko pro manažerské rozhodování. Hlavním cílem je ověřit Agentic RAG architekturu, která integrací mechanismů Uvažování (Reasoning) a Volání nástrojů (Tool Calling) eliminuje tyto chyby. Výsledkem je robustní a přesný systém, který zásadně zvyšuje spolehlivost finanční analýzy a podporuje rychlejší a kvalitnější strategické rozhodování.