Privilegia královských měst venkovských z let 1225-1419 = Privilegia regalium civitatum provincialium Regni Bohemiae annorum 1225-1419 - Čelakovský, Jaromír, 1846-1914 (V Praze : [nakladatel není známý], 1895)
Rozsáhlá edice pramenného charakteru přináší soubor privilegií královských venkovských měst v Českém království z let 1225–1419. Publikace, připravená Jaromírem Čelakovským, systematicky shromažďuje a kriticky zpřístupňuje listinný materiál dokumentující právní, správní a hospodářské postavení měst ve středověku. Texty jsou vydány v původních jazycích, zejména v latině a němčině, a představují klíčový pramen pro studium městského práva, dějin správy a vývoje právních institucí v českých zemích. Dílo je součástí edice Codex juris municipalis regni Bohemiae a patří k základním zdrojům historicko-právního výzkumu.
Rozložená titulní strana
Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
Částečně latinský a německý text
Keywords: 13.-15. století; městské právo; prameny práva; právní dějiny; královská města; Česko; sbírky; 13th-15th centuries; city rights; sources of law; history of law; royal towns; Czechia; collections of documents