Le chômage et la morbidité - Janko, Jaroslav, 1893-1965 (Roma : Cassa Nazionale per le Assicurazioni Sociali, 1932)
Krátká odborná studie se zabývá vztahem mezi nezaměstnaností a zdravotním stavem obyvatelstva, konkrétně otázkou nemocnosti v období hospodářské nejistoty. Autor analyzuje sociální a zdravotní důsledky nezaměstnanosti a poukazuje na její vliv na fyzickou i psychickou kondici jednotlivců i širších společenských skupin. Text vychází z dobových statistických a sociálně-politických souvislostí počátku 20. století a představuje příspěvek k tehdejší diskusi o sociálním pojištění, ochraně zdraví a sociální politice.
Obsahuje bibliografii a rejstřík
Keywords: 1901-1930; nezaměstnanost; nemocnost; demografická statistika; sociální zabezpečení; zdravotnická statistika; Itálie; separáty; unemployment; morbidity; vital statistics; social security; medical statistics; Italy; offprints