Maloživnostníci a sociální demokracie - Winter, Lev, 1876-1935 (nákladem Tiskového výboru českoslovanské sociálně demokratické strany dělnické (čas. Zář), 1907)
Spis českého publicisty a sociálnědemokratického politika se zabývá postavením maloživnostníků na počátku 20. století a jejich vztahem k sociální demokracii. Autor analyzuje sociální a ekonomické problémy drobných podnikatelů, jejich obavy z dělnického hnutí a snaží se vymezit možnosti spolupráce mezi maloživnostníky a sociálnědemokratickou stranou. Text je psán v dobovém politicko-publicistickém kontextu a slouží jako příspěvek k tehdejší debatě o sociální struktuře společnosti, třídních zájmech a programu sociální demokracie v českých zemích.