Maloživnostníci a sociální demokracie - Winter, Lev, 1876-1935 (V Praze : nákladem Tiskového výboru českoslovanské sociálně demokratické strany dělnické (čas. Zář), 1907)
Spis českého publicisty a sociálnědemokratického politika se zabývá postavením maloživnostníků na počátku 20. století a jejich vztahem k sociální demokracii. Autor analyzuje sociální a ekonomické problémy drobných podnikatelů, jejich obavy z dělnického hnutí a snaží se vymezit možnosti spolupráce mezi maloživnostníky a sociálnědemokratickou stranou. Text je psán v dobovém politicko-publicistickém kontextu a slouží jako příspěvek k tehdejší debatě o sociální struktuře společnosti, třídních zájmech a programu sociální demokracie v českých zemích.
Keywords: Českoslovanská sociálně demokratická strana dělnická; 19.-20. století; sociální demokracie; politické programy; živnostníci; sociální stratifikace; Česko; pojednání; 19th-20th centuries; social democracy; political programs; tradesmen; social stratification; Czechia; essays