Průmyslové družstevnictví v rámci národního hospodářství - Škatula, Emanuel, 1878-1966 ([Praha] : Přípravný výbor Svazu průmyslových družstev, 1947)
Publikace se zabývá postavením a úlohou průmyslového družstevnictví v rámci národního hospodářství v poválečném období. Autor vykládá základní principy družstevní organizace v průmyslu, její ekonomické a sociální funkce a vztah k ostatním sektorům hospodářství. Text zdůrazňuje význam průmyslových družstev pro obnovu výroby, zaměstnanost a hospodářskou stabilizaci státu a zasazuje družstevnictví do širšího kontextu hospodářské politiky a plánování.
Keywords: od 1945; družstevnictví; družstva; výrobní družstva; průmyslová výroba; národní hospodářství; Československo; příručky; 1945-; cooperative movement; cooperative societies; production cooperatives; industrial production; national economy; Czechoslovakia; handbooks and manuals