Úvod do akademického studia - Hendrich, Josef, 1888-1950 (Svět vědy a práce, 1947)
Publikace představuje úvodní příručku pro studenty vysokých škol, zaměřenou na smysl, metody a organizaci akademického studia. Autor se věnuje základním otázkám vysokoškolského vzdělávání, vztahu vědy a studia, práci s odbornou literaturou, zásadám samostatného myšlení a odpovědnosti studenta. Text klade důraz na formování vědeckého postoje, systematičnost práce a etické aspekty akademické činnosti. Kniha je koncipována jako orientační a metodický průvodce pro začínající studenty univerzit.