Itálie na rozcestí - Ferrarová, Miroslava, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Katedra románských jazyků (Praha : Vysoká škola ekonomická, Nakladatelství Oeconomica, 2025)
Kniha přináší analýzu politické, ekonomické i sociální proměny Itálie v posledních dvaceti letech. Zabývá se tématy, jako je oslabování tradičních politických stran, nástup populistických hnutí, vzestup krajní pravice včetně dopadů ekonomických krizí, které formovaly současnou Itálii. Pozornost věnuje zejména dopadům vlivu katolické církve, migrace a klientelismu na italskou společnost a na roli Itálie v mezinárodní politice. Kniha se zaměřuje na klíčové události tohoto období, včetně skandálu Tangentopoli, Berlusconiho éry, politické fragmentace a na rozbor současné vlády Giorgie Meloniové. Popisuje ekonomické výzvy – od finanční krize v roce 2008 až po pandemii covidu-19 a následnou obnovu země. Kniha se rovněž věnuje sociálním problémům, jako je stárnutí populace, odliv mladých talentů do zahraničí a rostoucí politická polarizace. Je Itálie na cestě k obnově, nebo ji čekají další krize? Kniha nabízí zasvěcený a objektivní pohled na realitu této dynamické země a zkoumá, zda existuje cesta k její dlouhodobé stabilizaci.
Na titulní straně nad názvem: Vysoká škola ekonomická v Praze, katedra románských jazyků
Obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy
Keywords: 21. století; mezinárodní vztahy; vnitřní politika; politika a vláda; hospodářské poměry; sociální poměry; Itálie; učebnice vysokých škol; vysokoškolská skripta; 21st century; international relations; internal policy; politics and government; economic conditions; social conditions; Italy; textbooks (higher); college textbooks