Řád kapitalistický a skladebný : (přednáška, proslovená ve Skupině mladých při Společnosti pro současnou kulturu v Olomouci dne 9. března 1933) - Fischer, Josef Ludvík, 1894-1973 (Brno : nákladem Indexu, 1933)
Publikace přináší text přednášky českého filozofa a sociologa, přednesené roku 1933 ve Skupině mladých při Společnosti pro současnou kulturu v Olomouci. Autor se v ní zabývá analýzou kapitalistického společenského řádu a jeho „skladebné“ (strukturální) podoby, tedy vnitřních vztahů mezi hospodářskými, sociálními a kulturními složkami moderní společnosti. Autor kriticky reflektuje dobové ekonomické a společenské poměry a zasazuje je do širšího filozofického a sociologického rámce. Text představuje cenný doklad meziválečného myšlení o kapitalismu a společenské struktuře a je významným příspěvkem k české sociální a filozofické reflexi první poloviny 20. století.
Keywords: kapitalismus; ekonomie a politika; ekonomická sociologie; sociální struktura; přednášky; capitalism; economics and politics; economic sociology; social structure; lectures