Nová válka světová : příspěvek ku mezinárodnímu zápasu o suroviny, potraviny a trhy - Dvořák, Ladislav František, 1888-1953 (nákladem vlastním, 1921)
Kniha se věnuje analýze poválečné mezinárodní situace a varuje před vznikem nového globálního konfliktu. Autor interpretuje moderní válku především jako důsledek hospodářského soupeření států o klíčové suroviny, potravinové zdroje a odbytiště. V širších politických a ekonomických souvislostech rozebírá proměny světového řádu po první světové válce, mocenské ambice velmocí a strukturální příčiny mezinárodního napětí. Publikace představuje dobově podmíněnou, avšak analyticky cennou reflexi ekonomických a geopolitických faktorů války a přispívá k porozumění meziválečnému myšlení o světové politice a mezinárodních konfliktech.