Problém správy v demokracii : přednáška konaná dne 3. února 1924 v Jednotě filosofické v Olomouci - Weyr, František, 1879-1951 (V Olomouci : nákladem Župního osvětového sboru, 1924)
Publikace zachycuje přednášku Františka Weyra přednesenou roku 1924 v Jednotě filosofické v Olomouci. Autor, významný představitel normativní teorie práva, se zamýšlí nad postavením a funkcí veřejné správy v demokratickém státě, nad jejím vztahem k zákonodárné a výkonné moci a nad principy, které mají zaručovat její legitimitu a efektivitu. Text reflektuje dobové teoretické i praktické otázky budování demokratické správy v meziválečném Československu a představuje příspěvek k politicko-právní teorii veřejné správy.
Název z obálky
Keywords: parlamentní demokracie; parlamentní většina; zákonodárná moc; výkonná moc; veřejná správa; Československo; přednášky; representative government and representation; parliamentary majorities; legislative power; executive power; public administration; Czechoslovakia; lectures