Vznik a uznání Československého státu - Rašín, Ladislav, 1900-1945 (tiskem a nákladem Pražské akciové tiskárny, 1926)
Publikace se zabývá procesem vzniku samostatného Československa v roce 1918 a jeho mezinárodněprávním uznáním. Autor analyzuje politické, diplomatické a právní aspekty formování nového státu v kontextu rozpadu Rakousko-Uherska a poválečného uspořádání Evropy. Pozornost věnuje zahraničnímu odboji, mezinárodní diplomacii i otázkám státní suverenity a legitimity.