Technicko-hospodářské zápisky ze Spojených Států Amerických - Špaček, Stanislav, 1876-1954 (Praha : nákladem Jednoty přátel Masarykovy akademie práce, 1925)
Publikace přináší soubor analytických postřehů a úvah, založených na autorově přímém poznání hospodářských a technických poměrů ve Spojených státech amerických ve 20. letech 20. století. Text se zaměřuje na organizaci průmyslové výroby, technický pokrok, pracovní metody a jejich ekonomické dopady, přičemž tyto jevy konfrontuje s evropskými, zejména československými podmínkami. Autor sleduje vztah mezi technickým rozvojem, produktivitou práce a celkovou hospodářskou efektivitou a upozorňuje na možnosti inspirace pro modernizaci domácího hospodářství. Publikace má charakter odborné studie s výrazným poznávacím a srovnávacím přínosem.
Obsahuje bibliografie
Keywords: 1921-1930; hospodářské poměry; technický rozvoj; průmyslová výroba; výrobní management; Spojené státy americké; Evropa; Československo; srovnávací studie; economic conditions; technical development; industrial production; production management; United States; Europe; Czechoslovakia; comparative studies