Společnost, moc a právo - Gerloch, Aleš, 1955-; Koloušek, Martin (Teoretik (Leges), 2025)
Kniha představuje průřez klíčovými otázkami právní teorie, politologie a společenských věd v českém prostředí. Kolektivní monografie, vzniklá na základě vědecké konference ke 100. výročí narození profesora Františka Šamalíka, nabízí čtenáři nejen hluboký vhled do života a díla této mimořádné osobnosti, ale i do proměn právního myšlení a úlohy práva ve společnosti napříč turbulentními dekádami zejména 20. století. Autoři jednotlivých kapitol analyzují Šamalíkův přínos v oblasti právní sociologie, jeho podíl na formování základních práv a svobod i jeho kritické reflexe vztahu mezi demokracií, byrokracií a státní mocí. Publikace je určena nejen odborníkům, ale i všem, kdo hledají odpovědi na otázky, jak právo ovlivňuje společenský řád, jaké jsou limity státní moci a jak se proměňuje pojetí svobody a rovnosti v moderním státě. Čtenář zde však najde také inspirativní pohledy na aktuální problematiku demokratického právního státu v podmínkách zásadních proměn technologického, ekologického, ekonomického, politického a kulturního prostředí a naplňování jeho společenských funkcí. Kniha je zároveň poctou odkazu Františka Šamalíka, jehož myšlenky a hodnoty zůstávají živé a aktuální i v dnešních debatách o směřování společnosti, moci a práva.