Duel, který nemůžeme vyhrát : rozhovor s psychologem Tomášem Morávkem a AI - Kozák, Tomáš, 1962- (Praha : Nakladatelství Plot, 2025)
Nová kniha Tomáše Kozáka přináší dvojí setkání – s člověkem a technologií. Dva rozhovory odkrývají hranice našeho duševního zdraví i toho, co považujeme za „normální svět“. Publikaci otevírá autorův rozhovor s psychologem Tomášem Morávkem o duševních poruchách. Upřímně a otevřeně spolu probírají deprese, úzkosti i další potíže, které se bohužel staly každodenní součástí moderního života. Dojde také na problematiku lidí s poruchami osobnosti, zejména se zaměří na narcisty a psychopaty, které můžeme potkávat ve vrcholových pozicích v managementu i politice. Čtenář se dozví, jak chránit vlastní zdravý rozum, jak poznat toxické osobnostní rysy a jak s podobnými lidmi správně komunikovat. Druhá část knihy obrací pozornost k jiné výzvě současnosti – k umělé inteligenci. Autor se rozhodl prověřit AI prostřednictvím autentického rozhovoru, který s ní vedl. Ač se nijak netají svou hlubokou nedůvěrou k ní, AI na jeho konfrontační otázky reaguje překvapivě otevřeně – radí, jak se jí lze účinně bránit, jak si uchovat autonomii ve světě chytrých algoritmů a jak může společnost předejít tomu, aby jí podlehla.
Keywords: Morávek, Tomáš, -- 1976-; psychologové; duševní zdraví; duševní poruchy; technologický rozvoj; umělá inteligence; moderní společnost; sociální aspekty; Česko; rozhovory; psychologists; mental health; mental disorders; technological development; artificial intelligence; modern society; social aspects; Czechia; interviews