Právo na veřejný prostor - Agha, Petr, 1977-; Bělohradský, Václav, 1944-; Géryk, Jan, 1991-; Hauser, Michael, 1972-; Hesová, Zora, 1974-; Hořeňovský, Jan, 1993-; Kosek, Jan, 1958-; Kratochvíl, Petr, 1950-; Štěpáníková, Markéta, 1987- (Praha : Academia, 2025)
Veřejný prostor není pouze prázdný prostor mezi budovami. Je to tkáň společnosti - ulice a náměstí, kde se lidé setkávají, parky, které sdílejí, i digitální sítě, jež nás spojují a zároveň rozdělují. Právě zde se určuje, kdo může být přítomen, kdo je slyšen a kdo zůstává v pozadí. Žádný veřejný prostor není nestranný - vždy je zatížen politikou, pamětí a mocí. V jeho podobě se zračí napětí mezi svobodou a kontrolou, inkluzí a vyloučením, připomínáním a zapomínáním. Pomníky, architektura či algoritmy sociálních sítí nenápadně rozhodují o tom, kdo získá viditelnost, a kdo je odsunut do neviditelnosti.
Monografie vznikla s podporou výzkumného programu Strategie AV21 Anatomie evropské společnosti
Obsahuje bibliografie a rejstřík
České a anglické resumé
Keywords: veřejný prostor; společenská angažovanost; kultura a politika; právo a společnost; kolektivní monografie; public space; social involvement; culture and politics; law and society; collective monographs