Demokratická republika mezi Masarykem a současností : kritika Masarykova modelu - Šimsa, Martin, 1959- (Togga, 2025)
Odborně laděná politicko-filozofická studie se zabývá vývojem pojetí demokratické republiky v českém prostředí od doby Tomáše Garrigua Masaryka až po současnost. Autor kriticky analyzuje Masarykův model demokracie, jeho hodnotová východiska a institucionální důsledky, a konfrontuje je s pozdějším historickým vývojem i aktuálními problémy demokratického systému. Kniha kombinuje historickou reflexi s normativní politickou teorií a klade otázky po udržitelnosti, limitech a alternativách demokratického uspořádání v moderní společnosti.