Demokratická republika mezi Masarykem a současností : kritika Masarykova modelu - Šimsa, Martin, 1959- (Praha : Togga, 2025)
Odborně laděná politicko-filozofická studie se zabývá vývojem pojetí demokratické republiky v českém prostředí od doby Tomáše Garrigua Masaryka až po současnost. Autor kriticky analyzuje Masarykův model demokracie, jeho hodnotová východiska a institucionální důsledky, a konfrontuje je s pozdějším historickým vývojem i aktuálními problémy demokratického systému. Kniha kombinuje historickou reflexi s normativní politickou teorií a klade otázky po udržitelnosti, limitech a alternativách demokratického uspořádání v moderní společnosti.
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
Keywords: Masaryk, Tomáš Garrigue, -- 1850-1937; 19.-21. století; demokracie; humanismus; republikanismus; politická kultura; Evropa; Česko; studie; kritiky; 19th-21st centuries; democracy; humanism; republicanism; political culture; Europe; Czechia; studies; criticisms