Pohlednice z Absurdistánu : Praha na konci dějin - Sayer, Derek, 1950-; Veselý, Jindřich, 1978- (Praha : Volvox Globator, 2025)
Rozsáhlá esejistická a historicko-kulturní studie nabízí mnohovrstevnatý pohled na Prahu jako symbolický prostor moderních dějin střední Evropy. Autor prostřednictvím „pohlednic“ ,krátkých tematických kapitol, obrazů a příběhů, zkoumá proměny města od konce 19. století po současnost a interpretuje je v širším kontextu nacionalismu, modernity, paměti a politických zlomů 20. století. Text kombinuje historiografii, kulturní studia, sociologii i osobní reflexi a je bohatě doplněn obrazovým materiálem a pramennými odkazy.
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
Keywords: 20. století; kulturní dějiny; kultura a společnost; umění a společnost; intelektuální život; modernismus; Praha (Česko); studie; 20th century; cultural history; culture and society; art and society; intellectual life; modernism; Prague (Czechia); studies