Likvidace právnických osob - Hebký, Václav; Kalenský, Michal; Pilátová, Jana; Sigmund, Adam (Olomouc : ANAG, 2025)
Likvidace je seriózním, řádným a zákonným ukončením života právnické osoby. Propojení pravidel vycházejících z občanského zákoníku s praxí Publikace se komplexně věnuje problematice likvidace právnické osoby nejen podle pravidel stanovených občanským zákoníkem, zákonem o obchodních korporacích a dalšími právními předpisy (pro politické subjekty, finanční instituce či trestní řízení), ale rovněž praktické stránce věci z pohledu likvidátora a dále i problematice účetní a daňové. Víc hlav víc ví Za účelem podání čtenáři komplexního pohledu na řešenou problematiku se na vzniku knihy podílejí osvědčení členové autorského kolektivu dřívější publikace s názvem Likvidace obchodních společností sestaveného z likvidátorů, advokátů a insolvenčních správců, restrukturalizačního správce, daňového specialisty a auditora. Jedná se tak o opravdu ucelený a mnohaoborový pohled na problematiku likvidace obchodní korporace. Toto vydání je výrazně aktualizované ve vazbě na účetní závěrku a povinnost ověření závěrky auditorem ve vazbě na novelu zákona o účetnictví pro rok 2025 a 2026 a doplněno o základní informace o průběhu insolvenčního řízení ve vazbě na velké novely z let 2019 a 2024. Je rovněž rozšířeno o úvod do preventivní restrukturalizace, nového institutu českého právního řádu z roku 2023, protože jak insolvence, tak preventivní restrukturalizace jsou instituty věcně i chronologicky blízké likvidacím.
Keywords: likvidace podniků; zrušení a zánik společností; insolvenční řízení; preventivní restrukturalizace; právnické osoby; Česko; příručky; právní předpisy; liquidation; liquidation and deletion of companies; insolvency proceedings; preventive reorganizations; juristic persons; Czechia; handbooks and manuals; legal regulations