Lístky z válečného deníku 1914 až 1918 - Herben, Jan, 1857-1936 (Réva (Milena Herbenová), 1933)
Autobiografické zápisky zachycují osobní prožitky, úvahy a pozorování z let první světové války 1914–1918. Autor ve formě deníkových lístků podává svědectví o válečné každodennosti, společenské atmosféře i proměnách myšlení jednotlivce v době historického zlomu. Text má výraznou dokumentární a memoárovou hodnotu a zároveň literární charakter typický pro Herbenovu publicistickou a esejistickou tvorbu.