Lístky z válečného deníku 1914 až 1918 - Herben, Jan, 1857-1936 (V Praze : Milena Herbenová, 1933)
Autobiografické zápisky zachycují osobní prožitky, úvahy a pozorování z let první světové války 1914–1918. Autor ve formě deníkových lístků podává svědectví o válečné každodennosti, společenské atmosféře i proměnách myšlení jednotlivce v době historického zlomu. Text má výraznou dokumentární a memoárovou hodnotu a zároveň literární charakter typický pro Herbenovu publicistickou a esejistickou tvorbu.
320 číslovaných výtisků, z nich prvních 32 výtisků jest vytištěno na italském ručním papíru z papírny Pietro Miliani ve Fabriano a autorem podepsáno, dalších 288 výtisků je vytištěno na papíru "Nettunia" z téže italské papírny
Keywords: Herben, Jan, -- 1857-1936; 1914-1918; první světová válka (1914-1918); každodenní život; vnitřní politika; společnost a politika; Česko; deníky; autobiografické vzpomínky; World War (1914-1918); everyday life; internal policy; society and politics; Czechia; diaries; autobiographical reminiscences