Přechod z poměrné metody na metodu ekvivalence pro zahrnutí jednotek pod společným rozhodujícím vlivem do konsolidované účetní závěrky - Navrátilová, Olívie (2026)
Diplomová práce se zabývá přechodem z vykazování jednotek pod společným rozhodujícím vlivem dle poměrné metody na vykazování těchto jednotek dle metody ekvivalence v důsledku zavedení mezinárodního standardu IFRS 11 Společná uspořádání, který nahradil standard IAS 31 Účasti na společných podnikáních. Cílem práce je důkladně vysvětlit tuto problematiku a identifikovat klíčová problematická místa. Přechod na metodu ekvivalence se v současnosti týká také skupin v České republice, které doposud zahrnovaly jednotky pod společným rozhodujícím vlivem pomocí poměrné metody, neboť společně se schválením nového zákona o účetnictví, jehož úkolem je mimo jiné přiblížit české účetní předpisy mezinárodním standardům, dojde k odklonění od poměrné metody konsolidace. Tato diplomová práce se proto dále věnuje aplikaci zjištěných skutečností na průběh přechodu z poměrné metody na metodu ekvivalence v České republice.