Přechod z poměrné metody na metodu ekvivalence pro zahrnutí jednotek pod společným rozhodujícím vlivem do konsolidované účetní závěrky - Navrátilová, Olívie; Zelenková, Marie, 1973-; Zelenka, Vladimír, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Diplomová práce se zabývá přechodem z vykazování jednotek pod společným rozhodujícím vlivem dle poměrné metody na vykazování těchto jednotek dle metody ekvivalence v důsledku zavedení mezinárodního standardu IFRS 11 Společná uspořádání, který nahradil standard IAS 31 Účasti na společných podnikáních. Cílem práce je důkladně vysvětlit tuto problematiku a identifikovat klíčová problematická místa. Přechod na metodu ekvivalence se v současnosti týká také skupin v České republice, které doposud zahrnovaly jednotky pod společným rozhodujícím vlivem pomocí poměrné metody, neboť společně se schválením nového zákona o účetnictví, jehož úkolem je mimo jiné přiblížit české účetní předpisy mezinárodním standardům, dojde k odklonění od poměrné metody konsolidace. Tato diplomová práce se proto dále věnuje aplikaci zjištěných skutečností na průběh přechodu z poměrné metody na metodu ekvivalence v České republice.
Vedoucí práce: Marie Zelenková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses